Dec 24, 2022
Scopul activităţii Institutului constă în organizarea şi efectuarea cercetărilor ştiinţifice aplicate în domeniul științelor exacte și inginerești, inclusiv în fizica și nanotehnologiile materialelor, inginеriа electronică.
Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D.Ghiţu”a fost re-acreditat în anul 2016 cu aprecierea performanței „foarte bine” (categoria A), ca organizaţie din sfera ştiinţei şi inovării, efectuează cercetări ştiinţifice conform profilului:
- fizica şi nanotehnologia materialelor, ingineria electronică.
Direcţia prioritară a cercetărilor ştiinţifice este - materiale, tehnologii şi produse inovative.
În anii 2010-2019, în Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D.Ghiţu”, lucrările de cercetare ştiinţifică şi inovare s-au desfăşurat în cadrul direcţiei strategice 16.02/18.02 „Materiale, tehnologii şi produse inovative” prin realizarea a 48 de proiecte de cercetări, printre care: proiecte instituţionale fundamentale - 6, proiecte de cercetări aplicative – 9; proiecte din cadrul Programelor de Stat – 4, proiecte comune cu ANCSI din România şi alte tări - 10; proiecte din cadrul programului „STCU & AŞM: iniţiative comune de cercetare-dezvoltare” - 2; proiecte internaționale din cadrul programelor PC7, ORIZONT 2020, NATO, CRDF-MRDA, Marea Neagra, SCOPES pe tematica „NANO” – 13; proiectele de transfer tehnologic – 2; proiecte pentru tineri cercetători - 2. La executarea proiectelor au participat colaboratorii a 5 laboratoare ale Institutului.
Din anul 2020, în Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D.Ghiţu”, lucrările de cercetare ştiinţifică s-au desfăşurat în cadrul priorităților strategice: ”Competitivitate economică și tehnologii inovative” și ”Mediu si schimbări climatice” prin realizarea a 3 proiecte de cercetare din cadrul Programului de Stat (2020-2023), printre care: “Nanostructuri și nanomateriale funcționale pentru industrie și agricultură” cu cifrul 20.80009.5007.11; „Materiale nanostructurate avansate pentru aplicații termoelectrice și senzori” cu cifrul 20.80009.5007.02: ”Potenţialul microbiologic în degradarea deşeurilor de plastic nereciclabi” cu cifrul 20.80009.7007.03.
Pe parcursul anului au fost realizate proiecte internaționale și bilateral, dintre care: Proiectul ”Elaborarea dispozitivelor pentru dezinfectarea vestimentației și echipamentului personalului care intră în contact cu purtătorii de SARS-CoV-2 (TEHMED COVID)”, Proiectul „Dezvoltarea şi studiul materialelor fotoactive pentru domeniul spectral al undelor scurte in baza soluţiilor solide oxidice multicomponente” cu cifrul 19.80013.50.07.02A/BL; Acord de colaborare între IIEN ”D.Ghițu” și Serviciul de Protecție și Paza de Stat al R.M.; Boosting the scientific excellence and innovation capacity in spintronics of the D. GHITU Institute of Electronic Engineering and Nanotechnologies of the Academy of Science of Moldova (Stimularea excelenței științifice și a capacității de inovare în spintronica a Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii D. GHITU), HORIZON 2020 Project: H2020-WIDESPREAD-05-2017-Twinning și Grant Contract Joint Operational Programme Romania-Republic of Moldova 2014-2020, financed by ENI CBC- 25OFT/1,2/139.
În prezent, Institutul îşi păstrează poziţia de lider în cercetare nanotehnologiilor şi ingineriei electronice în Republica Moldova, participând la soluţionarea problemelor actuale ale ţării, întreţinând totodată relaţii de colaborare cu instituţiile superioare de învăţământ şi cele ştiinţifice ale republicii, cu centrele ştiinţifice din SUA, Germania, Rusia, Ucraina, România, Polonia, Marea Britanie, Franța, Turcia s.a.
Institutul în comun cu IFA editează revista ştiinţifică Moldavian Journal of the Physical Sciences.
Rezultatele cercetărilor efectuate de colaboratorii institutului în anii 2010-2020 au fost expuse în 1377 lucrări ştiinţifice, inclusiv 11 monografii în ediţii internaţionale şi 4 monografii editată în ţară, 224 articole în reviste cu factor de impact, 296 articole în alte reviste editate în străinătate, 369 articole în reviste naţionale, 473 articole ştiinţifice din culegeri.
Au fost obţinute 55 brevete de invenţii, inclusiv 1 brevet obţinut în străinătate.
Rezultatele remarcarbile ale colaboratorilor IIEN au fost apreciate cu diplome şi menţiuni la diverse expoziţii şi concursuri atât naţionale, cât şi internaţionale. Au fost obținute 42 medalii și diplome în cadrul expozițiilor internaționale și naționale.
Pe parcursul anilor Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D.Ghiţu” a organizat 28 manifestări ştiinţifice internaționale ce a întrunit savanți din 15 țări (SUA, Germania, Franța, Grecia, Suedia, Italia,Turcia, Polonia, Lituania, Albania, Ucraina, Armenia, Iordania, România, Rusia, Moldova), printre care NATO Advanced Research Workshop SPS.EAP.ARW.G5347 Functional Nanostructures and Sensors for CBRN Defence and EnvironmentalSafetyandSecurity „FNS-CBRN Defence – 2018”, 31octombrie 2018, Chişinău, Moldova, Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D.Ghiţu”, Preşedinte al comitetului de organizarea ac. Anatolie Sidorenko, NANO-2019: Limits of Nanoscience and Nanotechnologies, 24-27 septembrie 2019, Chișinău, Moldova, Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D.Ghiţu”și SPRINTECH Summer school ”S/F Hybrid Structures for Spintronics”, 27-30 septembrie 2019, Chișinău, Moldova, Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D.Ghiţu, Președintele al Comitetului de organizare: acad. Sidorenko Anatolie; International on-line Conference SPINTECH summer school-2020, University of Twente, the Netherlands, 01-03 October 2020 în comun cu IIEN ”D.Ghițu” în cadrul proiectului EU „SPINTECH”, programul Orizont-2020, și International on-line Conference SPINTECH summer school-2021, 27-28 Mai, Stockholm, Sweden în comun cu cu IIEN ”D.Ghițu” în cadrul proiectului EU „SPINTECH”, programul Orizont-2020 și The 12th International Conference on Intrinsic Josephson Effect and Horizons of Superconducting Spintronics, 22-25 September 2021, Chisinau, Moldova.
Pe parcursul anilor au fost obţinute următoarele rezultate remarcabile:
Institutul este unica organizaţie din Balcani şi Europa de Sud-Est, care a creat un stand de testare şi certificare a rachetelor anti-grindină (care lipsesc în Ucraina, România şi Bulgaria), în prezent negociază în vederea încheierii de contracte cu România şi Serbia.
Au fost proiectați, confecţionați şi implementați traductori de presiune rezistenţi, conform contractului cu Chişinău-gaz. În reţelele magistrale şi de distribuţie a gazelor din Chisinau au fost instalate şi de 3 ani funcţionează impecabil 20 de traductori de presiune inteligenţi.
Au fost elaborate dispozitive aplicabile în procesul de tratament al tuberculozei multi-drog rezistente şi efectuează cercetări pentru implementarea lor în spitalul de tuberculoză din Vorniceni.
A fost elaborat, fabricat şi testat un lot experimental de dispozitive terapeutice, seria UEM şi pregatit pachetul complet al documentelor de proiectare pentru producerea lor la uzina TOPAZ, cu care a fost semnat un Acord de colaborare.
Au fost elaborate nanocompozite pe baza nanoparticolelor de PbTe şi a polimerului conductor (polianilină) pentru aplicaţii termoelectrice. Au fost cercetate proprietăţile termoelectrice, fotoelectrice şi magnetice în nanocristale de PbTe dopate cu pămînturi rare (Gd, Yb).
Au fost continuate şi finalizate lucrarile pentru elaborarea unui dipozitiv de hipotermie utilizat în scopuri medicale pentru răcirea controlată a unor părţi ale corpului. Mostra a fost testată şi functioneaza conform caietului de sarcini. Au fost efectuate testele corespunzatoare
în comun cu medicii din Institutul de Medicina Urgentă.
A fost efectuat un nou studiu al structurilor magnetice, care permit dirijarea cu energia de schimb efectivă a comutatoarelor Josephson destinate elementelor de memorie.
Au fost propuse nanostructuri cu proprietăti îmbunătătite in calitatea de material pentru dispozitive viitoare spintronice. O altă arie de aplicare a acestor materiale este dezvoltarea elementelor logice microelectronice utilizând efectul de valva de spin superconductoare. Aceasta va da posibilitatea de a propune pentru producători un material cu functionalitatile noi, care presupun elaborarea memoriei magnetorezistive cu acces aleatorie (MRAM) cu folosirea polarizarii magnetice a spinului pentru a stoca informatiei.
Au fost obtinute straturi de nanocompozit CdSe/ZnS/PVP din solutiile coloidale de nanoparticule de CdSe/ZnS, sau din nanosuspenzia de CdSe/ZnS pe un substrat conductor prin metoda electroforezei folosind în calitate de matrice polimerică polivinil pirolidonul. Aceste nanocompozite pot fi folosite în calitate de senzori optici, în particular pentru medicină, farmacie şi alte ramuri industriale.
Aceste rezultate sînt o mică parte din rezultate obţinute colaboratorilor institutului, care au fost prezentate în Rapoartele anuale către organele de conducere pentru domeniul cercetării ştiinţifice, conform prevederilor actelor normative.